ניתוחי כיס מרה

הגוף שלנו מכיל המון איברים קטנים וגדולים כאחד, כאשר כל אחד מהם הוא בעל תפקיד חשוב לתפקוד הכללי של גוף האדם. כנראה שאם היינו יכולים, היינו גורמים לכל האיברים האלו לתפקד באופן שוטף במשך כל החיים שלנו, ולא להציב בפנינו שום אתגר או מכשול בריאותי שאיתו ניאלץ להתמודד.

לעומת זאת, בפועל, אנחנו לא ממש יכולים להבטיח את זה, ויש לא מעט דברים שאנחנו צריכים לטפל בהם, על מנת להחזיר את השליטה לידיים שלנו. כשמדברים על כיס המרה, מדברים על אחד האיברים העדינים והרגישים ביותר בגוף האדם, שחשופים לא פעם ללא מעט בעיות רפואיות. ניתוחי כיס מרה הם הפתרון הטוב ביותר להתמודדות עם הבעיות השונות, ולרוב מדובר בכריתה, על מנת שהבעיות הרפואיות של כיס המרה לא יתחילו להשפיע גם על יתר האיברים שמסביב. אז מה צריך לדעת על ניתוחי כיס מרה? אנחנו כאן כדי להסביר את כל מה שתמיד רציתם לדעת ולא הרמתם את הכפפה כדי לשאול.

לקראת ניתוחי כיס מרה – מה בעצם התפקיד של האיבר הזה?

מיץ המרה נוצר בתאי הכבד ומהם מופרש להמון צינוריות קטנות המובילות את הנוזל לצינוריות גדולות יותר עד לצינור ראשי אחד. צינור זה מגיע למעי באזור התריסריון ואליו נשפך נוזל המרה המשתתף בעיכול השומנים. כיס המרה נמצא בקצה התפצלות מהצינור הראשי. מיקומו צמוד לכבד בשוליו התחתונים. תפקידו של כיס המרה לשמש מאגר ביניים של מיץ המרה ביו הכבד למעי. בעת שהיית נוזל המרה בכיס המרה סופג הדופן מים מהנוזל וכך ריכוז המלחים בו עולה. העלייה בריכוז, עד לגבול המסיסות, גורמת לנטייה לשקיעה של מלחי מרה כגבישים המתגבשים בהדרגה לאבנים. 

ניתוחי כיס מרה – מאיפה עולה הצורך הזה?

יש איברים שיכולים לחזור לתפקוד המלא שלהם על ידי הענקת טיפול תרופתי או טיפול נקודתי אחר, אך יש איברים שברגע שתפקודם נפגע מסיבה כזו או אחרת – יש צורך לגשת לניתוח. ניתוחי כיס מרה הם ניתוחים נפוצים, שהצורך בהם יכול לעלות מתוך סיבות שונות. הסיבה השכיחה היא שאבני כיס מרה מצטברות בכיס המרה, עלולות להוביל לכדי כאבים, דלקות ואפילו מחלות קשות, ולכן אם סימפטומים כאלו אכן מופיעים – ניתוח כריתת כיס המרה הוא בהחלט האפשרות המומלצת.

אפשרות נוספת שבה ניתוחי כיס מרה יעלו בתור אופציה רלוונטית, היא במקרים שבהם אמנם אבני כיס המרה אינן מובילות לסימפטומים כלשהם, אבל קיום של פוליפים בכיס המרה מגודל מסוים ומעלה עלולים לגרום לסרטן כיס המרה. קיימות כמובן עוד סיבות נוספות לניתוחי כיס מרה, ולכן האבחון של כיס המרה במצב מוקדם יחסית הוא חשוב ביותר.

לאחר ניתוחי כיס מרה – האם ההתמודדות היא מורכבת או מסובכת?

לא פעם אנשים שזקוקים לניתוחי כיס מרה שואלים את עצמם האם החיים שלהם עומדים להיראות בדיוק אותו הדבר כמו קודם, והתשובה לכך היא בהחלט כן. מתוך התאור של תפקידו של כיס המרה ניתן להבין שכיס המרה אינו יוצר דבר בעצמו ומשמש בעיקר כמאגר זמני לנוזל המרה, לכן הסרתו אינה מלווה בחסר כלשהו. המרה ממשיכה להיות מיוצרת ע"י הכבד ומופרשת למעי בתריסריון ושם משתתפת בתפקידה בעיכול.  אין צורך לחשוש לתצורת החיים שלכם אחרי הניתוח.

האם ניתוח כיס מרה היא האלטרנטיבה היחידה?

ההחלטה לכרות את כיס המרה מתחילה כמובן באבחנה. האבחנה של קיום אבנים בכיס המרה איננה מספיקה. יש לבדוק האם האבנים גורמות לסימפטומים מהם סובל/ת המטופל/ת או שמדובר באבנים "שקטות". כלומר, קיימות אבנים שאינן גורמות לסימפטומים וכנראה קיים גורם אחר לסימפטומים אותו יש לברר.  לעיתים, בעת הופעת סימפטומים דומים, ייבדקו כיוונים נוספים כמו דלקות באיברים אחרים, מחלות באיברים קרובים ועוד.

כמובן שלפני שהמטופלים ניגשים לניתוחי כיס מרה, הרופא המטפל שלהם צריך לאבחן את העניין באופן סופי, על מנת לא לנקוט בצעדים פזיזים מדי שעלולים יהיו להזיק למטופלים. בדיוק בגלל הסיבה הזו חשוב גם לבדוק בקפדנות את הרופא המטפל שבו אתם בוחרים – אבל לכך עוד נגיע בהמשך.

ניתוחי כיס מרה – כיצד הם מתבצעים?

ניתוחי כיס מרה בוצעו בעבר בשיטה פולשנית, הכוללת חתך גדול ותהליך החלמה ארוך וקשה יותר. חשוב להגיד שלצד העובדה שעולם הרפואה מתקדם היום בצעדי ענק אל עבר פחות ניתוחים פולשניים כאלו. ישנם מקרים מיוחדים ונדירים יחסית בהם יבחר הרופא המנתח  בדרך הניתוח "הפתוח" וזאת על אף ההתקדמות.  תלוי במקרה הספציפי, בהיקף והמורכבות של המתרחש בכיס המרה.

חשוב להכיר גם את השיטה המתקדמת כיום לניתוחי כיס המרה, הלא היא השיטה הזעיר פולשנית, הידועה בשמה המקצועי – ניתוח לפרוסקופי. בשיטה זו כל הניתוח נעשה דרך מספר פתחים קטנים, בדרך כלל 4. החתך הגדול מבניהם הוא כ 1-1.5 ס"מ והאחרים 0.5 ס"מ כל אחד. דרך פתחים קטנים אלה מוחדר ציוד אופטי עם מצלמת וידאו קטנה ומכשירים הנשלטים מבחוץ. הפעולה עצמה הנעשית בתוך הבטן כמעט זהה לאותו ניתוח הנערך כבר כ 100 שנה והיא כריתה שלמה של כיס המרה, סגירת הצנרת של המרה וכלי הדם שלו וניתוקו מהכבד אליו הוא צמוד. בסיום נשלף כיס המרה דרך אחד הפתחים הקטנים והם נסגרים. 

ניתוחי כיס מרה זעיר-פולשניים: אקסטרה יעילות – אותן תוצאות מעולות

הדבר היפה בניתוחי כיס מרה זעיר-פולשניים הוא שהם הרבה יותר מתקדמים ממה שהיה פעם, ובנוסף – הם מאפשרים הליך החלמה קצר יותר בצורה משמעותית מאוד מאשר הליך ההחלמה שנלווה לניתוחים הקלאסיים. היות ומדובר על חתכים קטנים יותר ועל פלישה עדינה וזהירה מאוד לחלל הבטן, אין כאן צורך באין ספור תפרים והחלמה ממושכת, עד חזרת חלל הבטן למצב תקין. במסגרת הליך ההחלמה מניתוחי כיס מרה זעי-פולשניים מדברים על שבוע עד שבועיים בלבד של מנוחה, דבר שמסייע רבות למטופלים רבים שמעוניינים לחזור במהרה אל שגרת חייהם התקינה.

ניתוחי כיס מרה – ומה בנוגע לנושא ההרדמה?

ניתוחים שונים מביאים איתם הליכי הרדמה שונים, כאשר חלקם מסתפקים בהרדמה מקומית ולפעמים אף טשטוש בלבד, ואילו חלקם מצריכים הרדמה כללית. ניתוחי כיס מרה הם ניתוחים שמצריכים הרדמה כללית. הם נמשכים בדרך כלל  עד כשעה, אולם יש לציין כי ההבדלים האינדיבידואלים הם ניכרים ויש ניתוחים הנמשכים כ 20 דקות ולעומתם כאלה הנמשכים כ 3 שעות. בהתאם, לאחר ביצוע ניתוחי כיס מרה, יישאר המטופל בחדר ההתאוששות כשעה, ולאחר מכן יעבור לאשפוז שלא עולה בדרך כלל על יום אחד בלבד.

סיכונים של ניתוחי כיס מרה – האם קיימים כאלו? 

בכל הליך רפואי ישנם סיכונים, בדרגות שונות. בכל הנוגע לניתוחי כיס מרה, מדובר על ניתוח שעלול, במקרים מסוימים, להוביל לכדי פגיעה באיברים הנמצאים בסמוך לכיס המרה, כמו גם זיהומים מסוימים דימום או דלף של מרה. חשוב להבין שלפני שמתבצעים ניתוחי כיס מרה, נבחן הרקע הרפואי של כל מטופל ומטופל, כך ששיטת הניתוח תותאם לו באופן אישי, כדי להקטין את הסיכוי לסיבוכים במהלך ביצוע הניתוח בפועל ככל האפשר.

לצד הסיכונים, חשוב להבין שהרופאים המנתחים מצטיידים בשלל הציוד המקצועי ביותר לביצוע הניתוח, ונעזרים בכלל המקצועיות והמיומנות שלהם על מנת להעניק ניתוח מקצועי ויעיל.

האם קיימת היערכות לקראת ניתוחי כיס מרה?

כמעט כל הליך רפואי הכולל ניתוח דורש גם היערכות מסוימת מצד המטופל. כמובן שההיערכות כולה צריכה להיות בהתאם להוראות הרופא המנתח, ואת ההוראות המדויקות תקבלו על ידו באופן ספציפי, אולם ההיערכות כוללת לא פעם ביצוע פעולות כמו הפסקת נטילת תרופות קבועות מסוימות, צום ביום הניתוח ועוד.

ניתוחי כיס מרה – האם החזרה לשגרה היא מלאה לגמרי?

אחרי ניתוחי כיס מרה ניתן לחזור לשגרה רגילה. החזרה הינה מדורגת על פי הנחיות אותם מקבלים מהרופא המנתח. אם מתעוררות תופעות לוואי חריגות לאורך הליך ההחלמה מניתוחי כיס מרה – חשוב ליידע את הרופא המטפל, ולקבל ממנו הוראות לגבי התנהלות בהמשך, ואף טיפול במידת הצורך.

ניתוחי כיס מרה עושים רק עם רופא מומחה – ד"ר אלדד פובזנר

לאורך כל האמור לעיל הבנו שניתוחי כיס מרה הם פעולה כירורגית שמצריכה מיומנות גבוהה במיוחד, ולכן הרופא המטפל שלכם צריך להחזיק בה. ד"ר אלדד פובזנר מחזיק במגוון הכלים, הניסיון והידע הרלוונטיים לביצוע ניתוחי כיס מרה בהצלחה מרבית, ולכן לא כדאי לקחת סיכונים מיותרים ולבחור ברופא מומלץ פחות ממנו. צלצלו למרפאה ותוכלו לקבוע גם את התור שלכם.

על מה דיברנו עד כה?
שתפו את המאמר:
ד"ר אלדד פובזנר - מומחה לכירורגיה כללית ולפרוסקופית
ד"ר אלדד פובזנר - מומחה לכירורגיה כללית ולפרוסקופית

בוגר ביה"ס לרפואה של האוניברסיטה העברית בירושלים.

התמחות בכירורגיה כללית בבי"ח בילינסון. חבר הפקולטה לרפואה באוניברסיטת תל-אביב

מנהל המערך הכירורגי בבי"ח השרון – מרכז רפואי רבין.