מערכת העיכול שלנו היא אחת המערכות החשובות ביותר בגופנו. בסיום פעולת העיכול, הקיבה מתרוקנת מפסולת ומזהמים שונים, ובכך מאפשרת פעילות תקינה של מערכת העיכול. הפרעות בקצב ההתרוקנות עלולות לגרום לתופעות מטרידות ולא נעימות ולהגיע עד למצבים מסכני חיים. הנה לפניכם כל מה שחשוב לדעת על טיפול בהפרעות התרוקנות
מערכת העיכול, התרוקנות ומה שביניהם
מערכת העיכול בגופנו היא מערכת מסועפת, המתחילה בפה, בקליטת המזון ומסתיימת בפי הטבעת, עם פירוק המזון לרכיבים שונים ופינוי חלקי המזון בלתי ניתנים לעיכול. פעילות העיכול כוללת מספר איברים ומערכות בגוף, כמו הפה, הגרון, הוושט, הקיבה, מעיים (מעי דק ומעי גס), חלחולת ופי הטבעת.
התרוקנות של מערכת העיכול (פעילות מעיים תקינה) היא הכרחית לשמירה על בריאותנו, הן לספיגה של נוזלים ומלחים והן להוצאת הפסולת ומזהמים שונים. אצל מרבית האנשים, פעילות מעיים תקינה היא התרוקנות בתדירות של מספר יציאות ביום ועד ליציאה בודדת במספר ימים.
מהן הפרעות בהתרוקנות?
הפרעה בהתרוקנות, המוכרת גם בשם עצירות, היא מונח המתייחס למצב של ירידה בתדירות היציאות וכן מצבים של שינוי בדפוס הצואה, צואה בעלת מרקם קשה יותר ופעילות מעיים מלווה במאמצים יוצאי דופן. הפרעות בהתרוקנות מתחלקות לשני סוגים עיקריים:
עצירות
עצירות מתייחסת כאמור לשינוי בהרגלי היציאות, תופעה הנפוצה בקרב כ-20% מהאוכלוסייה ובעיקר בקרב נשים, הסובלות מהתופעה בשיעור הגדול פי שניים-שלושה מאשר גברים (ככל הנראה מסיבות הורמונליות). אך חשוב לדעת, כי לא כל מי שלא חווה פעילות מעיים בכל יום סובל מעצירות.
עצירות כרונית
עצירות כרונית היא עצירות המופיעה בתדירות גבוהה מהרגיל, כאשר ההגדרה הרפואית לעצירות כרונית היא כשהיא מתרחשת בתדירות של לפחות 25% מהזמן בתקופה של שלושה חודשים.
מהן הסיבות להפרעות בהתרוקנות?
הפרעות בהתרוקנות יכולות להתרחש בשל מגוון סיבות ובין הבולטות מביניהן נמצאות:
הפרעה בתפקוד של המעי הגס
אחת הסיבות השכיחות להפרעות בהתרוקנות היא תסמונת המעי הרגיז, אשר אחת מהשלכותיה היא תקופות של עצירות ושילשולים לסירוגין. תסמונת המעי הרגיז מלווה לרוב בכאבים ונפיחות באזור הבטן והיא אמנם אינה מסכנת חיים, אך בהחלט פוגעת באיכות החיים.
תרופות ומחלות
לא מעט מחלות וכן תרופות מסוימות, עלולות לגרום להפרעות בהתרוקנות. בין התרופות הללו נמצאות – תרופות לטיפול בלחץ דם גבוה, תרופות כימותרפיות, משככי כאבים, תרופות פסיכיאטריות ועוד. מבין המחלות העלולות להביא להפרעות בהתרוקנות נמצאות – דלקות במעי, קרוהן, מחלת פרקינסון, אירוע מוחי, הפרעות הורמונליות ועוד.
התייבשות
חוסר נוזלים בגוף משפיע על המרקם של הצואה והופך אותה לקשה יותר, דבר המביא להחמרת העצירות.
שינויים פיזיולוגיים
גורם שכיח נוסף להפרעות התרוקנות הם שינויים פיזיולוגיים, המתרחשים בעיקר בגיל מבוגר ובתקופת הריון.
מהם התסמינים להפרעות בהתרוקנות?
הפרעה בהתרוקנות יכולה לבוא לידי ביטוי באמצעות אחד או יותר מהתסמינים הבולטים הבאים:
- כאבים ונפיחות בבטן
- דימום או כאבים יוצאי דופן בזמן פעולת מעיים
- תחושה של התרוקנות חלקית ולא מלאה
- צואה קשה וגושית
אלו בעיות נוספות יכולות להיגרם בשל הפרעות בהתרוקנות?
מלבד הכאבים ואי הנוחות הנגרמים בשל הפרעה בהתרוקנות, קיימות עוד מספר בעיות משנה העלולות להיווצר בשל הפרעות בהתרוקנות:
טחורים
הפרעות בהתרוקנות יכולות לגרום להופעת טחורים (ורידים מורחבים) באזור פי הטבעת.
פיסורות
פיסורות, המוכרות גם בשם סדקים, מתארות מצב בו מופיעים סדקים באזור פי הטבעת בשל ההפרעה בהתרוקנות, באופן המביא להחמרת העצירות.
דיברטיקוליטיס
דיברטיקוליטיס הוא מונח רפואי המתאר מצב של פריצה של "כיסים" באזור המעי התחתון, באופן העלול להביא לדלקות וזיהומים שונים.
באילו מקרים עלינו לפנות לרופא בשל הפרעות בהתרוקנות?
הפרעות בהתרוקנות הן לרוב מצב חולף אשר אינו מצריך התערבות רפואית חריגה ויחד עם זאת, ישנם מקרים בהם מומלץ לפנות בהקדם לרופא מומחה לבדיקת התופעה ושלילת מצבים חמורים ומסכני חיים. סימני האזהרה אליהם כדאי לשים לב ולפנות לרופא בהקדם הם: כאבי בטן חריגים, הקאות, ירידה במשקל ודימום משמעותי מאזור פי הטבעת.
כיצד מאבחנים הפרעות בהתרוקנות?
ככל והתסמינים מעידים על כך שצריך לפנות לרופא מומחה, אבחון ההפרעות בהתרוקנות יתבצע לרוב באחת מהדרכים הבאות:
בדיקת צואה
דגימת צואה תסייע לרופא לזהות דימום סמוי ואת מקור הפרעת ההתרוקנות.
חוקן בריום
בדיקה זו נעשית באמצעות ציפוי דופן המעי בחומר בריום (חומר ניגוד), באמצעותו ניתן לצפות באזורי החלחולת, המעי הגס והמעי הדק.
קולונוסקופיה
בדיקת קולונוסקופיה מאפשרת צפייה לכל אורכו של המעי הגס וזאת באמצעות החדרת צינורית דקה וגמישה בעלת מצלמה מיוחדת דרך אזור פי הטבעת.
כיצד מטפלים בהפרעת התרוקנות?
לפני שנעסוק בפרוצדורות הרפואיות לטיפול בהפרעות ההתרוקנות, כדאי לאמץ מספר דפוסי התנהגות שיעזרו לשפר את קצב ההתרוקנות:
- הימנעות מעישון ושתיית אלכוהול
- איכלה איטית ולעיסה מיטבית של המזון
- צריכה מופחתת של מאכלים חומציים ועתירי שומן
- הימנעות מעיסוק בפעילות גופנית בסמוך לסיום הארוחה
- הקפדה על תזונה מעושרת בסיבים וחיידקים פרוביוטיים
פרוצדורות רפואיות לטיפול בהפרעות התרוקנות
ככל והשינויים בהרגלי האכילה והחיים לא הביאו לתוצאות הרצויות והשפעה חיובית על קצב ההתרוקנות, יש לפנות לייעוץ רפואי, אשר סביר להניח יכלול את אחת מהפרוצדורות הבאות:
תכשירים להגדלת נפח תוצאה
תכשירים כמו בנפייבר ופסיליום משמשים להגדלת נפח הצואה, כשפעילותם מבוססת על ספיחה מוגברת של נוזלים (ולפיכך חשוב להקפיד על שתייה מרובה של מים בעת נטילת התרופות).
ניתוח
ניתוח לטיפול בהפרעות התרוקנות יידרש בעיקר במקרים בהם הפרעות ההתרוקנות נגרמות בשל צניחת איברים.
רפואה משלימה
עולם הרפואה המשלימה מציע גם הוא מגוון פתרונות לטיפול בהפרעות התרוקנות, כאשר הטיפולים העיקריים הם באמצעות דיקור, צמחי מרפא ונטורופתיה.