רופא מנתח מטופל בטחורים

תופעת הטחורים איננה נדירה, כלל וכלל לא. היא עשויה להגיע לאחר לידה, במשך תקופת ההיריון, ולמי שסובל מעצירות כרונית, ונאלץ להתאמץ במהלך היציאות. מי שחווה, לפחות פעם בחיים שלו, טחורים – יעיד בלב שלם, כי הכאבים קשים. קשים מאוד. וכי בשמחה היה מוותר על ה"תענוג" הזה

לעתים, הטחורים יכולים להיעלם כאימת שבאו. לעתים מריחת משחות, והחדרת נרות, עשויה להקל על המצב, והתופעה פשוט חולפת ומתפוגגת. ובהרבה מקרים, מדובר אודות מצב שנמשך הרבה זמן, יותר מדי זמן, שמחייב את הלוקה בו לעבור ניתוחי טחורים. אבל מה זה בכלל ניתוח טחורים? ובכן, מדובר על הליך כירורגי, לא מסובך יותר מדי, שבו המנתח מוריד כלי דם שהתנפחו, בתוך או מסביב לרקטום ומסביב לפי הטבעת.

לא פשוט להתאושש מניתוח שכזה, בעיקר משום המיקום הרגיש שבו נמצאים הטחורים. המטרה המרכזית של ניתוח שכזה באה לידי ביטוי בכך שיש להגביל את אספקת הדם למקום, או לחלופין להסיר לחלוטין את הטחורים. ניתוח טחורים שכיח מלווה בקשירת גומי במקום הייעודי.

מדובר אודות פרוצדורה כירורגית שעושה שימוש ברצועה ייעודית, על מנת להגביל את אספקת הדם לטחורים, דבר שבסיומו של תהליך גורמת לטחורים ליפול. אם גם אתם סובלים, או סבלתם בעבר, מבעיית הטחורים, כדאי שתמשיכו לקרוא בעיון את המאמר הזה, שתמצאו לנכון את כל הנאמר בו.

מה ההוראות הספציפיות של הפרוקטולוג לאחר ניתוחי טחורים?

ואומנם אנו מקדימים את הנושא, כאשר אנו מתחילים מהסוף, אבל ברור, כי כל בר דעת יהיה חפץ לדעת מה קורה ביום שאחרי ניתוחי טחורים. על מנת לצלוח את תהליך ההחלמה על הצד הטוב ביותר, יש כמה פעולות בסיסיות, שמומלץ שתקפידו לעשות אותן מיד בתום הניתוח של הטחורים. כדוגמת אלו –

  • תקפידו שלא להרבות יותר מדי בישיבה. תתנועעו כמה שיותר, ואם קשה לכם, תעברו לשכיבת אפרקדן.
  • תצרכו תזונה בריאה, כאשר היא צריכה להיות מלווה בהרבה סיבים, על מנת להקל על היציאות שלכם.
  • אל תרימו במו ידכם חפצים כבדים מדי.
  • אל תתאמצו יותר מדי בפעולת המעיים. תשבו כמה שניות ספורות על גבי האסלה בחדר הנוחיות, ובאין ממצאים, תקומו ממנה, ותנסו את מזלכם יותר מאוחר.
  • תשתו כמה שיותר מים. לא משקאות מתוקים או משקאות מוגזים, אלא רק מים.
  • תרבו באמבטיות חמות, כמה שיותר.

מה המטרות של ניתוחי טחורים?

לפני שנדון במטרות של ניתוחי טחורים, נקדים ונאמר כי תופעת הטחורים מקורה בוורידים בתוך או מסביב לפי הטבעת  והחלחולת התחתונה, שהפכו עם הזמן לסוג של דלקת. כאשר המטרה העיקרית של הניתוח הזה היא קשירת גומי של הטחורים.

הטחורים ידועים כתופעה מאוד שכיחה ברחבי העולם, ועל פי מחקרים רבים שנעשו בתחום, נמצא כי כל אחד מתוך עשרים בני אדם סובל מהטחורים, בשלב כזה או אחר של החיים שלו. באופן כללי, קיימות שתי קבוצות מבדלות של טחורים, והשוני הוא משום המיקום שלהם.

קבוצה אחת נקראת טחורים פנימיים, כאשר הם נוצרים ברירית של פי הטבעת והחלחולת התחתונה. ואילו הקבוצה השנייה נקראת טחורים חיצוניים, כאשר הטחורים ממוקמים מתחת לעור של פי הטבעת. לא תמיד סובלים באופן מוחלט מכאבים, יש מצבים של תופעת הטחורים שלא מלווים בכל סימפטום שהוא.

אך לרוב האנשים בהחלט מרגישים בקיומם, והם בהחלט גורמים לחוסר נוחות, ומחייבים טיפול מידי ואינטנסיבי, כמו למשל – ניתוח טחורים, ויפה שעה אחת קודם.

מה הם התסמינים של טחורים פנימיים, ומה הם התסמינים של טחורים חיצוניים?

יש שוני מובהק בין התסמינים של טחורים פנימיים, לעומת התסמינים של הטחורים החיצוניים, ולהלן נציג אותם בפניכם.

כאשר סורקים את התסמינים של הטחורים הפנימיים, כי אז חווים נשירה של הטחורים מפי הטבעת, שבעגה המקצועית נקראת – צניחה. בעת יציאות מבחינים בדימומים. הדרך הכי אפקטיבית לטיפול בטחורים פנימיים, בלי כל עוררין על כך, באה לידי ביטוי במעבר של ניתוחי טחורים. לרוב זאת הפרוצדורה הכי מומלצת למצב כרוני ומתמשך של טחורים פנימיים.

למי שלא עזר לא כל טיפול רפואי אחר, כמו למשל – נרות, או שינוי בהרגלי התזונה. מאידך, התסמינים של הטחורים החיצוניים באים לידי ביטוי בכך שמתאספים מסביב לפי הטבעת גושים רכים, שניתן למשש אותם. כמו כן, כאשר מתעורר צורך תמידי לגרד מסביב לאזור של פי הטבעת. או שחווים כאבים קלים ככאבים עזים באזור שסובב את פי הטבעת, בפרט במצב של ישיבה.

איזה סוגי ניתוחי טחורים יש?

קיימים כל מיני סוגים של ניתוחי טחורים. במידה ואתם סובלים מבעיה כרונית של טחורים, וכלו כל הקיצים, בוודאי שיעניין אתכם המידע שלהלן. ובכן, נתחיל את הדיון בהליך כירורגי שכולל כריתה של טחורים. בניתוח שכזה המטרה היא להסיר לאלתר את הטחורים. הפרוקטולוג יבצע את הפרוצדורה הניתוחית בבית חולים, שבו המאושפז יקבל עירוי למטרות של הרדמה.

המנתח יפתח את פי הטבעת, ויחתוך אט אט בזהירות מרבית את הטחורים. הוא עשוי לבצע את החתכים על ידי מנעד רב של מכשור כירורגי, כמו למשל – לייזר, או מספריים כירורגיים. כל מכשור כשלעצמו נושא בחובו את חוסר הנוחות שלו. בתום ההסרה האינטנסיבית של הטחורים, הפרוקטולוג יאטום את הפצע שנוצר כתוצאה מהניתוח, וישאיר אותו פתוח, או שיעשה שימוש תוך כדי סינרגיה של שתי האפשרויות. משאירים את הפצעים הפתוחים משום שממש לא קל לסגור את מקום הפצעים בשל המיקום הרגיש שלהם, או מחמת מצבים בריאותיים שונים.

ניתוח טחורים נוסף מקורו בקשירת רצועות גומי. בהליך כירורגי שכזה רוצים לטפל מיד בטחורים פנימיים או בדימומים. מניחים גומייה מסיב לבסיס של הטחורים. גומייה אשר מטרתה להגביל את אספקת הדם של הטחורים, שבסופו של תהליך אמורה לגרום להם ליפול ולהיעלם.

על מה דיברנו עד כה?
שתפו את המאמר:
תמונה של ד"ר אלדד פובזנר - מומחה לכירורגיה כללית ולפרוסקופית
ד"ר אלדד פובזנר - מומחה לכירורגיה כללית ולפרוסקופית

בוגר ביה"ס לרפואה של האוניברסיטה העברית בירושלים.

התמחות בכירורגיה כללית בבי"ח בילינסון. חבר הפקולטה לרפואה באוניברסיטת תל-אביב

מנהל המערך הכירורגי בבי"ח השרון – מרכז רפואי רבין.