מהו בקע?

בקע הוא מצב בו איבר הנמצא בחלל מסוים בגוף מתבלט דרך פגם בדופן אל מחוץ לאותו חלל.

הבקעים השכיחים הם אלה של דופן הבטן ובהם הכי שכיחים הם בקעים של המפשעות וכן בקעים בטבור.

הבקע מוכר בשמות שונים: "שבר", "קילה", גריז'ה (ברוסית). השם הרפואי הוא הרניה = HERNIA.

בקעים במפשעות נגרמים משני גורמים עיקריים: 

  1. אלה הקיימים מלידה ויכולים לבוא לידי ביטוי החל מהלידה ולעיתים רק בגיל מתקדם יותר, בילדות או אף במבוגרים.
  2. בקעים המתפתחים במהלך החיים קשורים בהיחלשות של נקודות מסוימות של דופן הבטן, מעין נקודות תורפה, תחת לחץ מצטבר במשך כל החיים.

הבקעים במפשעות בעיקר הינם תופעה שכיחה במיוחד אצל גברים אך קיימים גם אצל נשים. הסיכוי לגבר במהלך חייב ללקות בבקע מפשעתי הוא עד כ 25%.

סוגי הבקעים השכיחים הם המפשעתיים, הטבוריים והאפיגסטריים כלומר לאורך קו האמצע של הבטן מהטבור ומעלה.

סוג אחר של בקעים של דופן הבטן הם אלה הקורים בצלקות של ניתוחי בטן קודמים, אלה עלולים להגיע לממדים גדולים מאד אם אינם מטופלים בזמן.

מה הסיכונים בבקע?

בקע של דופן הבטן עלול לגרום לתופעות שונות. החל מבקע בו אין חשים כלל והוא מתגלה בבדיקה גופנית על ידי רופא או בסונר (אולטרה סאונד). לעיתים הבקע גורם תחושות של אי נוחות או מציק עם או בלי התבלטות ולפעמים ישנם כאבים מקלים ועד קשים ממש. 

הסימפטומים הללו יכולים להשתנות באופיים או עצמתם גם אצל אותו אדם בזמנים שונים. הם מושפעים מתנוחות שונות ו/או ממאמצים.

הסיכון האמיתי היחידי של בקע הוא מצב הנקרא כליאה. במצב זה איבר תוך בטני המתבלט דרך הפגם בדופן "נתפס" ואינו חוזר לחלל הבטן. בנקודת "התפיסה" נגרם לחץ הפוגע בזרימת הדם לאותו איבר ומסכן אותו. משום כך זהו מצב המחייב ניתוח דחוף תוך סדר גודל של שעות על מנת לא להגיע לנמק של האיבר הכלוא.

עד לפני שנים לא רבות הסיכון לכליאה היה נחשב לסיבה העיקרית לניתוחי בקע אולם היום אנחנו יודעים שכליאה של בקע מפשעתי נדירה יותר ממה שחשבו פעם ולכן היא איננה סיבה כשלעצמה לניתוח. כלומר, הסיבה העיקרית לניתוח היא מידת ההפרעה הנגרמת על ידי הבקע.

כמו כן הניסיון הראה שגם אצל אנשים שיש להם בקע ללא סימפטומים, שאינו מפריע להם, במעקב של שנים בסופו של דבר הרוב הגדול מגיעים לניתוח, כלומר הבקע מתחיל בשלב מסוים להפריע.

לאור כל זה, בהתייעצות עם כירורג מומחה בתחום יש להגיע להחלטה על צורך בניתוח והעיתוי שלו או מעקב בלבד.

ניתוחי הבקע – מה אנחנו צריכים לדעת?

עולם הרפואה הולך ומתפתח עם השנים, ולכן היום אין צורך לחשוש מקיומו של בקע באחד מאזורי הגוף שלכם. כל עוד מדובר בשלב שמאפשר גילוי מוקדם מספיק ובהתאם הצמדת טיפול ראוי, ניתוחי בקע בהחלט יוכלו לסייע ולהשיב את המצב לקדמותו, בצורה שתעלים את הכאבים ותחזיר את האיבר המתבלט למקומו.

ניתוחי בקע באים במטרה להחזיר את האיבר למקום שאליו הוא שייך, לאתר את הנקודה שאפשרה לו לצאת החוצה מחלל הבטן, ולסגור גם אותה. כשמדברים על ניתוחי בקע מדברים על ניתוחים פשוטים יחסית, ולכן הם לא נמשכים זמן רב.

ניתוחי בקע הם לא דבר שניגשים אליו באופן מידי

הרופא המומחה הבודק אתכם יהיה זה שיצטרך להחליט האם יש צורך בניתוח. במקרים שבהם הבקע אינו גורם לכל הפרעה תערך ביקורת תקופתית, על מנת לוודא שהוא לא גורם לסימפטומים ואינו גדל משמעותית. אם יתגלה כי הבקע נמצא במצב מתקדם, ניתוח בקע הוא בהחלט האפשרות שתעלה על הפרק.

סוגי הניתוחים

 ניתוחי בקע יכולים להיעשות בשתי שיטות עיקריות: השיטה הפתוחה והשיטה הזעיר-פולשנית. השיטה הזעיר פולשנית נקראת לאפרוסקופיה. 

השיטה הפתוחה, היא השיטה הוותיקה, מדברים על שיטה שבמסגרתה הרופא המנתח יבצע חתך באזור שבו נמצא הבקע, ודרך החתך הוא יוכל לבצע את כל פעולות החזרת האיברים למקומם, וכן את תיקון הפגם, לרוב בעזרת רשת.

לעומת זאת, כשמדברים על השיטה הזעיר-פולשנית, מדברים על שיטה שבמסגרתה המנתח לא יבצע חתך אחד גדול, אלא הוא יבצע מספר חתכים קטנים, לרוב 3, דרכם יוחדר ציוד אופטי עם מצלמת וידאו וכן מכשירים הנשלטים מבחוץ ועל ידי כך יתבצעו פעולות הניתוח השונות. גם בשיטה זו משתמשים ברשת.

ההרדמה בניתוחי בקע:

באופן כללי ניתוחי בקע יכולים להערך בשלושה סוגי ההרדמה העיקריים כלומר הרדמה כללית, הרדמה אזורית (הרדמה של חצי הגוף התחתון) או הרדמה מקומית.

דווקא הניתוח הזעיר פולשני נערך תמיד בהרדמה כללית.

איך בוחרים את השיטה שתשמש לניתוח הבקע?

ניתוחי בקע שונים ממטופל למטופל, שכן כל אחד מהם מביא אתו מאפיינים שונים כמו משקל, בקע במיקומים שונים ובגדלים שונים ועוד. הרופא המטפל יבחן במיומנותו ובמקצועיותו כל מקרה לגופו, ויבחר באילו אמצעים להשתמש על מנת לבצע ניתוחי בקע בהצלחה.

חשוב להבין שלכל אחת מהשיטות קיים גם הליך החלמה, שבחלק מהמקרים יוכל להיות קצר יותר וכואב פחות, ואילו בחלק מהמקרים הוא יהיה קצת יותר ארוך ומלווה במעט יותר כאבים. בכל מקרה, ראוי לציין שוב שמדובר על ניתוחים פשוטים למדי, שבדרך כלל לא יארכו למעלה משעה.

ניתוחי בקע עם ד"ר אלדד פובזנר מומחה לכירורגיה כללית

כשניגשים לניתוחי בקע, רוצים לוודא שהם מתבצעים על הצד הטוב והמקצועי ביותר. זוהי בדיוק ההבטחה של ד"ר אלדד פובזנר, שמציע ניתוחי בקע מהטובים והמקצועיים ביותר בארץ.

עם שלל הניסיון שצבר ד"ר פובזנר לאורך השנים, ועם המקצועיות חסרת הפשרות שלו, אנחנו בטוחים שתוכלו להרגיש במהרה שאתם מוגנים מכל פגע, ונמצאים בידיים טובות בדרך לניתוחי בקע שיחזירו לכם את אורח החיים נטול הכאבים שמגיע לכם לחיות.

על מה דיברנו עד כה?
שתפו את המאמר:
ד"ר אלדד פובזנר - מומחה לכירורגיה כללית ולפרוסקופית
ד"ר אלדד פובזנר - מומחה לכירורגיה כללית ולפרוסקופית

בוגר ביה"ס לרפואה של האוניברסיטה העברית בירושלים.

התמחות בכירורגיה כללית בבי"ח בילינסון. חבר הפקולטה לרפואה באוניברסיטת תל-אביב

מנהל המערך הכירורגי בבי"ח השרון – מרכז רפואי רבין.