איור סערפת עם \ בלי בקע

מבחינה ביולוגית הקיבה שלנו ממוקמת בתוך חלל הבטן מתחת לשרירים של הסרעפת. המזון שאנחנו אוכלים עובר לקיבה דרך הפה וצינור הוושט. צינור הוושט כאשר הוא במצב תקין מגיע לקיבה דרך פתח הנמצא בשרירי הסרעפת. בקעים סרעפתיים הם מצב בו יש בעיה או פגם בחיבור הפתח של צינור הוושט ואז יש צורך בטיפול רפואי. ברוב המקרים של בקעה סרעפתי לא יהיה צורך בהתערבות פולשנית כדוגמת ניתוח והטיפול המומלץ בבעיה יהיה תרופות נוגדות חומצתיות בקיבה. כאשר הבעיה רצינית יותר יכול להיות שהמטופל שסובל מהבעיה יצטרך לעבור ניתוח שיתקן את הפתח של הוושט ואת החיבור שלו לקיבה.

הטיפול בבקעים סרעפתיים הוא לא טיפול מורכב מבחינה רפואית ובעיה רפואית זו לא נחשבת לבעיה רצינית מאוד או בעיה מסכנת חיים. הבעיה העיקרית בבקע סרעפתי היא שהוא גורם לחוסר נחות, סבל רב, כאב וירידה משמעותית באיכות החיים. אם אנחנו סובלים מהבעיה או מהתסמינים שלה כדאי לנו להיוועץ עם רופא מומחה. בכל מה שקשור לבעיות רפואיות בחלל הבטן הרופאים ממעטים לעשות ניתוחים או התערבויות פולשניות – בגלל העדינות של מערכת העיכול והסיכון הרב שיש בניתוח שלה או בפתיחה של חלל הבטן.

איזה סוגים של בקעים סרעפתיים יש?

קיימים 4 סוגים עיקריים של בקעים סרעפתיים:
בקע פארא – וושטי para-esophageal hernia) rolling hiatus hernia ) בקע סרעפתי גולש – (sliding hiatus hernia) , בקע סרעפתי מסוג 3 ו- בקע סרעפתי מסוג 4. בבקע פארא-וושטי (para-esophageal hernia, rolling hiatus hernia) חלק ים מהקיבה וצינור הוושט נדחקים למעלה דרך הפתח בסרעפת אל החלל של בית החזה. חשוב לציין שבקע מסוג זה אינו שכיח מאוד. סוג נוסף שך בקע הוא בקע סרעפתי גולש (sliding hiatus hernia) .

כאשר רופא יאבחן את סוג הבקע שלנו הוא יוכל לדעת ממה בדיוק אנחנו סובלים ומה גורם לכך. חשוב שנקבל אבחנה מדויקת כי כך נוכל לקבל את הטיפול הרפואי המתאים ביותר לנו באופן אישי ולמצב הרפואי הספציפי שלנו.

סוג בקע זה הוא הסוג השכיח ביותר בקרב אוכלוסיית ישראל. בבקע זה השרירים שעוטפים את הפתח בסרעפת הם חלשים דבר המונע סגירה טובה של פתח זה. חוסר הסגירה של פתח הסרעפת גורם לשוער שממוקם בתחתית של הוושט להידחק למעלה דרך הפתח כך שנוצר מצב שהוא עולה למעלה אל עבר חלל בית החזה. כך נוצר מצב בו יש מספר בקעים בגודל קטן יחסית שעולים ויורדים הלוך וחזור מחלל הבטן אל חלל בית החזה. סוג נוסף של בקע הוא בקע סרעפתי מסוג 3. בקע זה מהווה למעשה שילוב של שני סוגי הבקעים שציינו למעלה. 

הסוג האחרון והרביעי של בקע סרעפתי הוא בקע סרעפתי מסוג 4.  בבקע זה נוצר מצב בו  מספר איברים נוספים מחלל הבטן חוץ מהקיבה והוושט עוברים דרך הפתח הנמצא בסרעפת אל עבר חלל בית החזה. ברוב המקרים בקע מסוג זה יהיה בקע גדול. בסוג בקע זה יכול להיווצר מצב בו תחול תזוזה של חלקים מן המעי הגס אל עבר חלל בית החזה.

מה התסמינים של בקעים סרעפתיים?

מי שסובל מבקעים סרעפתיים יכול לסבול מאוד. בקעים אלו יכולים לגרום לכאבי בטן, צרבת ותחושה של חומציות. מצב זה יכול להיות מאוד לא נעים. אם אנחנו חווים כאבי בטן וצרבת כדבר שבשגרה כדאי לנו לבדוק עם הרופא המטפל שלנו שאין לנו בקע סרעפתי בתוך חלל הבטן. לרוב אפשר לראות אם קיים בקע או לא באמצעות בדיקת אולטרסאונד או באמצעות בדיקת קולונוסקופיה או בדיקת גסטרוסקופיה. בדיקות אלו נועדו לבדוק את פנים חלל הבטן ואת כל מערכת העיכול. בדיקות אלו יסודיות מאוד והן יכולות ללמד את הרופא המטפל שלנו אודות המצב הרפואי שלנו.

אם אנחנו סובלים מכאבי בטן חזקים ותחושה ששורפת לנו הבטן כדאי לנו לברר למה זה ולא לדחות את הטיפול. ככל שנבדוק מהר יותר את התופעה שקורית לנו כך נוכל לקבל טיפול מטיב מוקדם יותר. לרוב, בקעים סרעפתיים הם לא מצב רפואי שמסכן את החיים שלנו, אבל הם יכולים בהחלט להרע את איכות החיים שלנו ולהפוך אותה לפחות טובה. אם אנחנו רוצים לשפר את איכות החיים שלנו כדאי לנו לא להשלים עם כאבי הבטן והצרבת שלנו ולקבל טיפול רפואי לכך בהקדם. 

איך מטפלים בבקעים סרעפתיים?

בשביל לטפל בבקעים סרעפתיים צריך קודם כל לקבל אבחנה של רופא שזו באמת הבעיה הרפואית שאנחנו סובלים ממנה. אם אכן קיבלנו אבחנה חיובית למצב רפואי זה ברוב המקרים הטיפול יהיה כדורים מפחתי חומציות וכדורים נגד צרבת. ברוב המקרים אין צורך בניתוח או התערבות פולשנית – אך יש מקרים מסוימים בהם יש צורך בטיפול מסוג זה.

בסופו של דבר חשוב מאוד שנקבל את השירות הרפואי הטוב ביותר. אם אנחנו רוצים לשפר את איכות החיים שלנו אנחנו חייבים לקבל טיפול רפואי בכאבי הבטן שלנו. טיפול זה יוכל לאפשר לנו להרגיש טוב יותר במיוחד אחרי שנאכל מאכלים שונים. מי שסובל מצרבות או מבקעים סרעפתיים כדאי לו לא לאכול מאכלים בעלי חומציות גבוה כמו למשל לימון, פירות הדר, עגבניות וכדומה. 

על מה דיברנו עד כה?
שתפו את המאמר:
ד"ר אלדד פובזנר - מומחה לכירורגיה כללית ולפרוסקופית
ד"ר אלדד פובזנר - מומחה לכירורגיה כללית ולפרוסקופית

בוגר ביה"ס לרפואה של האוניברסיטה העברית בירושלים.

התמחות בכירורגיה כללית בבי"ח בילינסון. חבר הפקולטה לרפואה באוניברסיטת תל-אביב

מנהל המערך הכירורגי בבי"ח השרון – מרכז רפואי רבין.