רופא עם חלוק כחול מחזיר נרות לישבן

במידה וחליתם בשפעת או באיזה שהוא קלקול קיבה, אתם תרגישו בנוח לספר על כך למנהל בעבודה שלכם אם ובמקרה ישאל לשלומכם. אבל מי מאיתנו ירגיש מספיק בנוח בשביל לספר כי לא הגיע אל העבודה כי סבל מטחורים? מעטים מאוד.  ולמרות שרבים מאיתנו חושבים כי בעיות טחורים הינם דבר נדיר הקורה רק במצבים  פיזיים או מנטליים קיצונים, טחורים הם נחלת הכלל של לא מעט ישראלים הסובלים מהם. הטחורים עשויים מכלי דם המרכיבים את קצה המעיים, הם נמצאים גם באזור החיצוני של פי הטבעת וגם באזור הפנימי שלו. ברוב המקרים כאבי הטחורים יכולים להעלם לאחר מספר ימים, אך ישנם סיבוכים שונים אשר עלולים להפוך את בעית הטחורים למטרד קבוע בחיינו. 

טחורים, מה זה?

דבר מפתיע שחלק גדול מהאנשים לא יודעים הוא שטחורים נמצאים אצל כולם, התפקיד שלהם הוא בעצם לעזור למערכת העיכול להפריד בין נוזלים, גזים ומוצק. הטחורים ממוקמים בסופו של המעי הגס ומסתיימים באזור הרקטום התחתון שבגוף, והם למעשה כלי דם קטנים אשר כחלק מזיהוי והפרדה של נוזלים או גז, הם אחראים גם כן על שליטה ביציאות שלנו. 

ממה נובעת בעיית טחורים? 

המחשבה הראשונית כי הסובלים מטחורים עלולים להיות לרוב נשים בזמן הריון, אנשים הסובלים מבעיות עצירות שונות או אצל כאלו שעומדים ברוב שעות היממה. מחשבה כזו יכולה לעכב טיפול בטחורים ולעיתים להחמיר את המצב. אך למרות שאלו אמנם נחשבים לתסמינים "בולטים, עדיין ישנם לא מעט גורמים שיכולים להיות אחראים על התפרצות של טחורים. 

1.עודף משקל

לא מעט מהאנשים אשר סובלים מעודף משקל לעיתים עלולים לחוות התפרצות של טחורים, אשר עלולה לנבוע בגלל סוג מזון, כמויות שלנו ואורח חיים כמובן. 

2.אי ספיקת לב 

תפקידו העיקרי של הלב הוא שאיבה של הדם מתוך הורידים והחזרה שלו אליהם, אבל בעיה בתפקוד הלב או אי ספיקה שלו עלולה להוביל ללחץ בכלי הדם והטחורים בכלל. 

התנפחות שכזו עלולה להוביל בסופה גם כן להיווצרות של טחורים.

3.מאמץ בטני

הבטן שלנו עלולה לחוות מצבים כמו שיעול קיצוני, הקאה או אפילו כיבי קיבה. 

מנגד הטחורים אשר מתפקדים תחת לחץ דם נמוך, עלולים לעבור במצב כזה לחץ מאותם מאמצים בטניים ולעצור את זרימת הדם בטחורים.

4.מחסור בפעילות גופנית

גוף האדם מצריך התמתחות ותנועה בלא מעט מהזמן, תנועה זו אמורה לעזור לנו גם גרום לעוד איברים בגוף לעבוד כמו המעיים או לדם עצמו לנוע בחופשיות בתוך כלי הדם שלנו. לכן מחסור בפעילות גופנית עלול לגרום לירידה בזרימת הדם ולהוביל לטחורים. 

5.סטרס נפשי

מצב של סטרס נפשי/דחק עלולים להופיע גם כן טחורים, אשר לא פעם מושפעים גם כן מהתחשות והסטרס שהגוף נמצא בו. יחד עם זאת חשוב לזכור כי גם הבטן וחלקי המעי שלנו מושפעים מהתנהגות עצבית שלנו, מה שעלול להוביל גם כן למצב של טחורים במידה ואתם במצב של סטרס קבוע. 

6.הריון

אחת הבעיות הנופצות בקרב נשים במהלך הריון הוא טחורים, אלו מתפרצים כאשר הרחם הופך לכבד יותר ומפעיל לחץ על הוריד הנבוב בזמן שכיבה על הגב. 

7.מאמץ יתר

מאמץ מוגזם בזמן יציאה של צואה, בעיקר לאלו הסובלים מעצירות עלול גם כן לגרום לטחורים פנימיים ולעיתים גם חיצוניים. 

8.גיל או תורשה

ככל שאנו מתבגרים העור שלנו הופך לפחות מתוח ויותר "נפול", מצב כזה עלול להיווצר עם שינוי בחילוף החומרים שלנו או איבוד טונוס השריר. יחד עם זאת בעיית הטחורים עלולה לעבור בתורשה ומהווה כ10 אחוזים מהחולים ממנה. 

טחורים פנימיים 

מכיוון שהטחורים נמצאים גם בחלק הפנימי של המעיים וגם חלק החיצוני של הרקטום, הטחורים מתחלקים ל2 סוגים כאשר ישנם טחורים חיצונים(עליהם נרחיב בהמשך) וישנם טחורים פנימיים. טחורים אלו מתחלקים לארבעה שלבים והראשון שביניהם הוא לא מורגש ובפעמים בודדות גם לא יתלווה אליו דימום. השלב השני הוא טחורים אשר יוצאים בזמן יציאה אך "נכנסים" פנימה חזרה עם סיום. השלב השלישי הוא טחורים שיוצאים בזמן יציאה, אך אינם מצליחים לחזור חזרה פנימה ויש "לדחוף" אותם פנימה. השלב הרביעי הוא כאשר הטחורים יוצאים החוצה ואין יכולת "להחזיר" פנימה. חשוב לזכור כי טיפול בטחורים יכול להעשות בכל שלב ואין סיבה להתעלם מהתסמינים אשר יופיעו.

טחורים חיצוניים

טחורים אלו נמצאים באזור פי הטבעת ומסביב לו, ומכיוון שאזור פי הטבעת הוא עבה יותר ובו לא מעט תאי עצב, כך גם התפרצות של טחורים באזור יכולה להיות כואבת במיוחד אבל עם מעט מאוד דימום ביחס לטחורים חיצוניים. 

סוגי טיפול

ישנם לא מעט סוגים שונים של טיפול בטחורים, כאשר הראשון ביניהם הוא שינוי תפריט. כך תוכלו להגדיל את נפח הצואה על ידי צריכה מרובה יותר של סיבים תזונתיים, אשר יעזרו למעיים שלכם לעכל את האוכל ולגרום ליציאות להיות רכות יותר ופחות מכאיבות. יחד עם התפריט תוכלו גם כן למצוא לא מעט תרופות ללא מרשם עבור טחורים, חלקם מגיעות בפתילות וקרמים. משחות אלו ברובן יהיו מבוססות חומר מאלחש העוזר גם כן להוריד את בצקת באזור הטחורים וריכוך היציאות. בנוסף אל המשחות אלו תוכלו גם כן להשתמש בחומרים משלשלים, אשר לא פעם נמצאו כעוזרים לטיפול בטחורים ולריכוך היציאות. אבל יחד עם תכשירים ללא מרשם, חשוב מאוד להגיע לרופא המטפל גם על מנת לאשש את סוג הטחורים ואת מצבם וגם על מנת לקבל תרופות ותכשירים אשר יוכלו לעזור יותר מהטיפולים ללא מרשם.

על מה דיברנו עד כה?
שתפו את המאמר:
ד"ר אלדד פובזנר - מומחה לכירורגיה כללית ולפרוסקופית
ד"ר אלדד פובזנר - מומחה לכירורגיה כללית ולפרוסקופית

בוגר ביה"ס לרפואה של האוניברסיטה העברית בירושלים.

התמחות בכירורגיה כללית בבי"ח בילינסון. חבר הפקולטה לרפואה באוניברסיטת תל-אביב

מנהל המערך הכירורגי בבי"ח השרון – מרכז רפואי רבין.