ניתוחים פרוקטולוגים

עולם הרפואה הוא עולם שמורכב מתחומים שונים, כאשר כל אחד מהם מביא איתו את המאפיינים היחודיים לו, את האיברים שעליהם הוא אמון לטפל, את הניתוחים הרלוונטים לו ואת ההתמחויות הספציפיות שלו. חלק מהתחומים הם תחומים מוכרים יותר ואילו חלק מהתחומים הם תחומים מוכרים פחות, אל מה שבטוח הוא שכולם חשובים, ופעילותם הנרחבת היא זו שמאפשרת לנו לחיות את חיינו תוך שמירה מקסימלית על הבריאות שלנו. ניתוחים פרוקטולוגים הם חלק בלתי נפרד מתחום הפרוקטולוגיה, וכדאי להכיר אותם קצת יותר מקרוב על מנת לדעת מה בדיוק הם כוללים תחתם. בדיוק בשביל זה הכנו לכם כאן את כל מה שחשוב לדעת על ניתוחים פרוקטולוגים, אז קדימה – בואו נתחיל.

ניתוחים פרוקטולוגים: נתחיל מלהכיר את תחום הפרוקטלוגיה

תחום הפרוקטולוגיה הוא תחום שעוסק בבעיות רפואיות שונות, שנובעות מאיברים כמו המעי הגס, פי הטבעת, הרקטום ורצפת האגן. מדובר כאן על תחום שעוסק בכמה מהאיברים הרגישים ביותר בגוף האדם, ולכן על מנת לעסוק במקצוע הפרוקטולוגיה, צריך הרופא המטפל לרכוש השכלה ייחודית וספציפית בתחום. לאחר הכשרתו, נקרא הרופא המטפל פרוקטולוג, ובהתאם הוא רשאי להעניק טיפולים וניתוחים פרוקטולוגים שונים.

ניתוחים פרוקטולוגים – מאיפה הם נובעים?

בהתאם לאיברים שנכללים תחת תחומי העיסוק של תחום הפרוקטולוגיה, ניתן להבין גם אילו בעיות יכולות להוביל לכדי ניתוחים פרוקטולוגים או טיפולים אחרים שקשורים באיזור. בין היתר, ניתן להצביע על בעיות כמו אי שליטה על הסוגרים, סדקים עוריים בפי הטבעת, טחורים, בעיית עצירות כרונית, דלקות שונות וסוגי סרטן שונים כחלק מהבעיות שעלולות להוביל לכדי ניתוחים פרוקטולוגים.

האם אין מנוס מלבצע ניתוחים פרוקטולוגים?

כמו בכל תחום רפואי כזה או אחר, גם תחום הפרוקטולוגיה עושה הבחנה בין בעיות שמצריכות ניתוחים פרוקטולוגים, לבין בעיות שיכולות לקבל טיפול בדרכים אחרות, כמו מתן טיפול תרופתי, לדוגמה. כמובן שכאשר המצב מתחיל מנקודה מסוימת וממנה הוא אך ורק מחריף, או כאשר הוא מלכתחילה מביא איתו מורכבות גדולה, לא יהיה מנוס מלבצע ניתוחים פרוקטולוגים. כמובן שכל מקרה נבחן לגופו, ודרכי הטיפול יקבעו בהתאם לגורמים שונים כמו הרקע הרפואי של המטופל, חומרת הבעיה שאיתה הוא מתמודד, הסיכונים הכרוכים במצב הנתון ועוד.

האם ניתוחים פרוקטולוגים הם עניין מורכב?

ניתוחים פרוקטולוגים עוסקים מטבעם באיזורים רגישים ועדינים מאוד בגוף האדם, ולכן הם יביאו איתם לא פעם מורכבות גדולה. האיברים המוזכרים לוקחים חלק חשוב ומשמעותי בפעולת העיכול, ולפיכך הם מתמודדים עם לא מעט סיכונים, כמו זיהומים שונים, רמות חומציות ועוד. הסיכונים האלו, בין היתר, הם אלו שעלולים להוביל את האדם לכדי הצורך בניתוחים פרוקטולוגים, ולא פעם הם אכן ניתוחים מורכבים.
בנוסף, מדובר כאן על איברים פנימיים ולא חיצוניים, מה שהופך את ההתעסקות איתם למורכבת אפילו יותר. בחלק מהפעמים, הן בזמן ניתוחים פרוקטולוגים והן לקראתם, מתייעצים הפרוקטולוגים עם אורולוגים, על מנת להצליח ולהעניק את הטיפול המסור ביותר למטופלים, ולנסות לפרק ביחד איתם את המורכבות.
אילו סוגים של ניתוחים פרוקטולוגים קיימים היום?
ניתוחים פרוקטולוגים הם תחום שמציע לא מעט סוגים של ניתוחים, כאשר הם כולם עוסקים באיברים שאותם ציינו קודם לכן. בין היתר, ניתוחים פרוקטולוגים יכולים לעסוק בכריתת רקטום, ניתוחים למחלות מעי דלקתיות, ניתוחים שנובעים מגידולים ממאירים ועוד.

האם ניתוחים פרוקטולוגים מלווים בכאבים ובתופעות לוואי שכדאי להכיר?

הליכים רפואיים הם לא דבר נעים, ולכן גם ניתוחים פרוקטולוגים מביאים איתם את חוסר הנוחות באיזורים הרלוונטים, והם אף יכולים להשפיע על איזורים נוספים בגוף בתקופת הזמן שסמוכה להם. ניתוחים פרוקטולוגים עלולים להוביל לכמה ימים של כאבים, ותופעות לוואי כמו אי נוחות בזמן אכילה, שכיבה, ישיבה או עמידה עלולות בהחלט להופיע.
ברוב המקרים תופעות הלוואי והכאבים יחלפו בתוך ימים קצרים עד שבועות מרגע הניתוח. כמובן שבהופעת תופעות לוואי חריגות, יש להתייעץ עם הרופא המטפל ולגשת אליו לשם מתן טיפול נוסף.

האם ניתוחים פרוקטולוגים הם דבר פולשני?

הרפואה המתקדמת של היום מציעה שתי אלטרנטיבות, בדרך כלל, לניתוחים פרוקטולוגים ולהליכים רפואיים בכלל. האלטרנטיבה הראשונה היא ניתוחים פתוחים, ואילו האלטרנטיבה השנייה היא ניתוחים זעיר פולשניים. לכל מקרה באופן נפרד תותאם שיטת הניתוח המתאימה, בהתאם לאפשרויות שעומדות בפני הרופא המנתח.
באופן כללי, ניתן לומר שהרפואה המתקדמת של היום מנסה להימנע מניתוחים פתוחים ככל הניתן, משום שהליך ההחלמה מהם הוא ארוך יותר באופן משמעותי, ולעיתים המצבים של החולים אינם מצריכים ניתוח פולשני מהסוג הזה. לעומת זאת, ניתוחים זעיר פולשניים מתבצעים בצורה הרבה יותר פשוטה מבחינת המטופל, כך שהליך ההחלמה שלו יכול להיות מהיר יותר ופחות כואב בהתאם. עם זאת, חשוב לציין שבמקרים שבהם לא תיוותר ברירה אחרת – ניתוחים פתוחים הם בהחלט אפשרות שתעלה על השולחן.

ניתוחים פרוקטולוגים והרדמה – איך הם משתלבים ביניהם?

ניתוחים פרוקטולוגים, כאמור, הם ניתוחים מורכבים יותר מהרבה ניתוחים אחרים בעולם הרפואה, ולכן גם נושא ההרדמה הוא חלק בלתי נפרד מהם. חלק מהניתוחים הפרוקטולוגים נעשים תחת הרדמה מלאה ואילו חלק מהם נעשים תחת הרדמה מקומית. ההחלטה באשר לסוג ההרדמה תתקבל בהתאם למאפיינים האישיים של כל מטופל ומטופל – הרקע הרפואי שלו, מורכבות הניתוח שאותו צריך לבצע ועוד.

מתי לגשת לבדיקה ואבחון לפני ניתוחים פרוקטולוגים?

הגוף שלנו הוא דבר חכם ביותר, ולכן כאשר הוא מתמודד עם סיבוך מסוג כזה או אחר – הוא דואג לאותת לנו על כך. ברגע שאנחנו מרגישים כאבים או חוסר נוחות מסוים שלא חולף לאחר כמה ימים, כדאי לגשת לבדיקה אצל רופא מומחה. הדבר הזה רלוונטי, דרך אגב, לא רק לאיברים המדוברים כאן, אלא באופן כללי לכל איברי וחלקי הגוף. לאחר שתקבעו פגישה עם הרופא המומחה, הוא יוכל להוביל אתכם בדרך לאבחון הבעיה, ובמידת הצורך גם להעניק לה טיפול מידי או עתידי. בחלק מהמקרים יוכלו להימנע ניתוחים פרוקטולוגים, כאשר הבעיה מאובחנת בשלב מוקדם ומקבלת את הטיפול הראוי לה. לעומת זאת, חלק מהמקרים יוליכו באופן מידי אל ניתוחים פרוקטולוגים, בהתאם לחומרת המצב.

חשוב להבין שחלק מהמקרים יאובחנו, על אף הפניה המהירה של המטופל אל הרופא המטפל, בתור מצבים קשים מראש, ולכן לא תוכל להיות מניעה מלגשת לניתוחים פרוקטולוגים. מה שבטוח הוא שאבחון מוקדם יותר יוביל לטיפול פשוט יותר, ולכן לא כדאי להקל ראש בעניין הזה ולוותר על הביקור אצל הרופא.

רגע לפני ניתוחים פרוקטולוגים – יש דברים נוספים שצריך לדעת עליהם?

ניתוחים פרוקטולוגים הם ניתוחים שצריכים להתבצע אך ורק על ידי אנשי מקצוע מומחים בתחום, ומה זה אומר? עולם הרפואה היום מציע אין ספור אפשרויות של רופאים מטפלים, הן אם מדובר על רופאים שפועלים במסגרת בתי החולים ציבוריים וקופות החולים, וגם כאשר מדובר על רופאים שפועלים במסגרות של בתי חולים פרטיים. העניין הזה מוביל לבחירה כמעט בלתי אפשרית בין כל אנשי המקצוע, שכן בסופו של דבר אתם לא מעוניינים לבחור באיש מקצוע בינוני שעלול לא רק להעניק פתרון הולם לבעיה שלכם, אלא אפילו להפוך את המצב שלכם לחמור יותר.
בוודאי יצא לכם לא פעם להתמודד עם השאלה באיזה מן הרופאים המוצעים לכם כדאי לבחור, והבחירה הזו, בכל הנוגע לניתוחים פרוקטולוגים, צריכה להתבצע בצורה לא פחות ממושלמת, על מנת להבטיח את המצב הרפואי שלכם בעתיד.

איך תבחרו את הרופא שאצלו תוכלו לעשות ניתוחים פרוקטולוגים?

לפיכך, כדאי שנדבר על הגורמים שאותם כדאי לבחון רגע לפני שאתם ניגשים לביצוע של ניתוחים פרוקטולוגים. הרופא המטפל שלכם צריך להיות, בראש ובראשונה, איש מקצוע שמחזיק בהכשרה המלאה לעסוק בתפקידו. במידה ואתם מעוניינים בכך, אתם בהחלט יכולים לבקש ממנו להציץ בתעודות ההסמכה שלו, שמעידות על הכשרתו.
בנוסף, כדאי לאסוף המלצות, הן ממכרים ומבני משפחה והן מרחבי הרשת, על הרופא שבו אתם עומדים לבחור. ככל שתוכלו להבטיח מנסיונותיהם של אחרים שמדובר על רופא מקצועי מספיק, כך תוכלו להיות שקטים יותר באשר לעתיד גורלכם לאחר ניתוחים פרוקטולוגים.

ד"ר אלדד פובזנר

לניתוחים פרוקטולוגים שיובילו לתוצאות מעולות
אם אתם מחפשים אחרי דוקטור מומחה לביצוע ניתוחים פרוקטולוגים, אלדד פובזנר הוא התשובה הטובה ביותר בשבילכם. ד"ר פובזנר מחזיק בידע, הכלים, המקצועיות והמיומנות המקסימלים לביצוע ניתוחים פרוקטולוגים על הצד הטוב ביותר, כדי שתוכלו להחזיר לעצמכם את אורח החיים שמגיע לכם לחיות. אתם מוזמנים ליצור קשר עוד היום עם מרפאתו של ד"ר אלדד פובזנר ולתאם את המועד שמתאים לכם לביצוע ניתוחים פרוקטולוגים.

על מה דיברנו עד כה?
שתפו את המאמר:
ד"ר אלדד פובזנר - מומחה לכירורגיה כללית ולפרוסקופית
ד"ר אלדד פובזנר - מומחה לכירורגיה כללית ולפרוסקופית

בוגר ביה"ס לרפואה של האוניברסיטה העברית בירושלים.

התמחות בכירורגיה כללית בבי"ח בילינסון. חבר הפקולטה לרפואה באוניברסיטת תל-אביב

מנהל המערך הכירורגי בבי"ח השרון – מרכז רפואי רבין.