הסרת ציסטות – אבחון, תסמינים ודרכי טיפול

ציסטות יכולות להופיע כמעט בכל מקום בגוף, כאשר רובן הן שפירות ולא מצריכות התערבות רפואית. עם זאת, חלק מהציסטות יכולות בהחלט להפריע לשגרת החיים שלנו ולבריאותנו, במיוחד כשמדובר בכאלה המכילות תאים ממאירים, באופן הדורש התערבות ניתוחית וטיפול הסרת ציסטות יעיל. אז מהן למעשה ציסטות ובאילו פרוצדורות רפואיות ניתן להסירן? כל זאת ועוד, במאמר שלפניכם

מהן ציסטות?

ציסטות הן מעין רקמות עור קטנות המופיעות על גבי העור ובמקומות שונים בגוף, כאשר החומר הממלא אותן יכול להיות במצבי צבירה שונים: מוצק למחצה, נוזל או גז. הסיבות להיווצרותן של הציסטות בעור נחשבות עדיין בגדר תעלומה, כאשר בין הסיבות השכיחות למדי נמצאות חבלות קלות בעור וכתוצאה מנגעים אופייניים לאקנה.

סיבות נוספות להיווצרותן של הציסטות הן:

  1. פגיעה ברקמות
  2. הפרעות מטבוליות
  3. הזעה מוגברת 
  4. היגיינה לקויה
  5. שינויים הורמונליים

האם ציסטות הן מסוכנות?

ציסטות בעור הן תופעה שכיחה למדי, כאשר במרבית המקרים מדובר בציסטות שפירות לחלוטין, אשר אינן דורשות התערבות רפואית כלשהיא, בעוד שחלקן יכולות להיות ממאירות ולהכיל תאים סרטניים, הדורשים מעקב רפואי אחר התפתחותן ולעיתים, גם נקיטת פרוצדורות רפואיות להסרתן.

מהם סוגי הציסטות השכיחים ביותר?

הופעת הציסטות בעור היא תופעה שכיחה למדי, כאשר בין סוגי הציסטות השכיחים ביותר ניתן למצוא את:

ציסטה אפידרמלית

ציסטה זו מתאפיינת בקצב גידול והתפתחות איטיים ולא מכאיבים והיא יכולה להתפתח בכל מקום בעור ובמיוחד באזור הפנים והגולגולת. למעט מקרים בהם הציסטה האפידרמלית מגיעה לגודל חריג או נמצאת במיקום בעייתי, במרבית המקרים לא יהיה צורך בהתערבות רפואית.

ציסטה בשד

ציסטה באזור השד היא ציסטה המלאה בנוזל ובעל גבולות ברורים. במרבית המקרים מדובר בציסטות שאינן סרטניות ובמקרים של אי נוחות יוצאת דופן, ניתן להסיר אותן באמצעות פעולת ניקור ושאיבה.

ציסטה גנגליון

ציסטה זו נמצאת בעיקר באזור המפרק והיא לרוב מלאה בנוזל ובעלת מרקם צמיגי או נוקשה. גם ציסטה זו אינה מצריכה במרבית המקרים התערבות רפואית והיא נעלמת לרוב לאחר מספר שנים.

שערה הפוכה

סינוס פילונידלי, המוכר גם בשם שערה הפוכה, הוא סוג של ציסטה באזור עצם הזנב. שערה הפוכה נוצרת עקב לכלוך או שיער באזור ובמקרה שנוצר זיהום, יש צורך לפנות לקבלת טיפול רפואי, הנע בין טיפול אנטיביוטי לבין ניתוח.

אקנה ציסטית

אקנה ציסטית היא סוג של ציסטה הנוצרת בעקבות מקרה חמור של אקנה והיא לרוב מתפשטת על פני אזורים נרחבים בעור ומתאפיינת במילוי מסוג נוזל מוגלתי.

התסמינים הבולטים של ציסטה בעור

ציסטה בעור יכולה להופיע בגדלים שונים, כאשר במקרים קבים הצבע של הציסטה הוא כצבע העור. התסמינים הבולטים המעידים על כך שמדובר בציסטה הם:

  1. מראה דמוי גוש רך שאינו מעורר כאבים
  2. כאבים או הרגשת לחץ באזור הציסטה
  3. צבע אדום של הציסטה (מעיד לרוב על זיהום)

ציסטה בעור – באילו מקרים עלינו לפנות לרופא?

כפי שהזכרנו, במרבית המקרים, ציסטות בעור הינן תופעה שפירה אשר אינה מצריכה פנייה לרופא. יחד עם זאת, מאחר וגילוי מקדים מהווה פעמים רבות את נקודת ההבדל בין טיפול רפואי מוצלח לבין החמרת המצב הרפואי, ישנם מקרים בהם מומלץ לגשת לבדיקה ומעקב אצל הרופא בכדי לשלול את היותן ממאירות, כמו למשל מקרים בהם הציסטות גדלות, מכאיבות ומתחילות להזדהם. 

האבחון הרפואי של הציסטה בעור הוא אבחון קליני הכרוך בבדיקה של הרופא, כאשר במרבית המקרים אין צורך לבצע בדיקת ביופסיה. בדיקת ביופסיה לגילוי ציסטה ייעשה רק במקרים חריגים ובעיקר, כשאופי הציסטה אינו ברור.

מהן הפרוצדורות הרפואיות להסרת ציסטות?

במידה ומדובר בציסטה הנמצאת במיקום בעייתי בגוף, הן מבחינה אסתטית והן מבחינה בריאותית, או שמדובר בציסטה מכאיבה ומזוהמת, ניתן יהיה להסיר את הציסטה באחת מהשיטות הבאות:

ניקוז

אחת הפעולות השכיחות והפשוטות להסרת הציסטה היא ניקוז הציסטה. פעולה זו נעשית תוך הרדמה מקומית של המקום ובאמצעות חיתוך קטן דרכו מתבצע הניקוז. לאחר פעולת החיתוך והניקוז ייתכן ויהיה צורך להתחיל טיפול אנטיביוטי בכדי למנוע זיהום.

שאיבה

פרוצדורה רפואית יעילה נוספת להסרת הציסטה היא שאיבה. שאיבת הציסטה נעשית באמצעות החדרת מחט דקה לאזור הציסטה ושאיבת הנוזל, באופן המביא בדרך כלל להיעלמות הציסטה.

כריתה

במקרים מסוימים נדרש לבצע פעולה כירורגית להסרת הציסטה, הנעשית באמצעות ניתוח וכריתה של הציסטה. פעולת הכריתה נעשית לאחר הרדמה מקומית ובאמצעות חתך קטן, כאשר במרבית המקרים, הכריתה שלא תשאיר אחריה סימנים וצלקות.

הסרה בלייזר

אחת השיטות המתקדמות והחדשניות כיום להסרת ציסטה, היא הסרת ציסטה בלייזר. שיטה זו מתאימה בעיקר להסרת ציסטות בגודל קטן (עד כ – 3.5 מ"מ) והיא מבוצעת באמצעות קרן לייזר, המאדה את רקמות הציסטה ותוכנן. איכות התוצאות, רמת הכאב המינימלית וזמן ההחלה המהיר, מהווים יחדיו את היתרונות הבולטים של שיטת הסרה זו.

כיצד עלינו להמשיך טיפול בבית לאחר הסרת ציסטות?

תקופת ההחלמה לאחר הסרת ציסטות תלויה לרוב בסוג הטיפול ובגודל הציסטה שהוסרה. ככלל, תקופת ההחלמה הממוצעת נמשכת ימים ספורים ובמהלכה, תקבלו הנחיות פרטניות מהרופא לגבי המשך הטיפול הנחוץ להחלמה מלאה ומיטבית. בין ההנחיות הכלליות שמומלץ לאמץ (מלבד מקרים בהם הן סותרות את הנחיות הרופא) נמצאות:

  1. שמירת האזור חבוש בתחבושת יבשה והקפדה על החלפת התחבושת
  2. לקיחת אנטיביוטיקה בהתאם להנחיות, גם אם נראה כי הפצע החלים
  3. נטילת משככי כאבים במידת הצורך

האם ניתן להסיר ציסטות באופן עצמאי?

לא מעט אנשים נוטים לחשוב כי בגלל גודלן הקטן יחסית של הציסטות, ניתן להסיר אותן באופן עצמאי ובמגוון שיטות ביתיות ותרופות סבתא למיניהן, אך חשוב לדעת כי מדובר לרוב בפעולות מסוכנות, אשר לא רק יכולות להזיק ולהביא לצלקות וזיהומים, אלא גם להחמיר את המצב ולהביא להתפשטות של הציסטות לאזורים נוספים בגוף.

על מה דיברנו עד כה?
שתפו את המאמר:
ד"ר אלדד פובזנר - מומחה לכירורגיה כללית ולפרוסקופית
ד"ר אלדד פובזנר - מומחה לכירורגיה כללית ולפרוסקופית

בוגר ביה"ס לרפואה של האוניברסיטה העברית בירושלים.

התמחות בכירורגיה כללית בבי"ח בילינסון. חבר הפקולטה לרפואה באוניברסיטת תל-אביב

מנהל המערך הכירורגי בבי"ח השרון – מרכז רפואי רבין.